Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Shutterstock

Deel financiële stukken rond de Grote Bunte blijven nog geheim

2 december 2023 om 14:29 Algemeen

Een inwoner van Nunspeet die bezwaar had aangetekend tegen het niet openbaar maken van financiële stukken rond de plannen voor De Grote Bunte wordt in het ongelijk gesteld. Het college van burgemeester en wethouders neemt daarmee het advies over van de onafhankelijke commissie bezwaarschriften.

Wijnand Kooijmans

Het eerste verzoek werd in februari van dit jaar ingediend. Op grond van de Wet Open Overheid (WOO) wilde hij de stukken rond de herontwikkeling van landgoed De Grote Bunte ontvangen. Het college wees dit verzoek af omdat het ontwerpbestemmingsplan nog niet ter inzage is gelegd. Volgens de wet kan dan geen beroep worden gedaan op de artikelen die de openbaarheid van stukken regelt.

Tegen het afwijzen van het verzoek werd door betrokkene in mei bezwaar aangetekend. Hierin spreekt hij zij verbazing uit over het feit dat het college verwijst naar het feit dat het bestemmingsplan nog ter inzage moet worden gelegd. Hij vindt dat hij recht heeft op alle stukken die onderdeel uitmaken van een raadsbesluit, in dit geval de raadscommissie Ruimte en Wonen van 13 januari 2020. Ook wil hij dat, als er al sprake is van geheimhouding, daaraan een termijn wordt gekoppeld. Hij is van mening dat het traject rondom De Grote Bunte van alle kanten rammelt.

De commissie bezwaarschriften oordeelt dat voor de betreffende locatie een ontwerpbestemmingsplan in voorbereiding is. In dat kader worden nog steeds noodzakelijke onderzoeken verricht en ontwerpen voor het conceptbestemmingsplan. Deze rapporten en ontwerpen zijn nog niet volledig aangeleverd en niet door de gemeente beoordeeld. En daarmee terecht niet openbaar, vindt de commissie.

Dat maakt dat het college pas op het moment dat het ontwerpbestemmingsplan ter inzage wordt gelegd een afweging dient te maken welke financiële stukken al dan niet openbaar worden gemaakt.

Afweging rond openbaar maken stukken pas bij ter inzage ontwerpbestemmingsplan

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie