Bouwen in Nunspeet: de 17 appartementen in De Sterrehof (Eperweg) zijn bijna klaar. Foto Dick Baas
Bouwen in Nunspeet: de 17 appartementen in De Sterrehof (Eperweg) zijn bijna klaar. Foto Dick Baas Dick Baas

Politieke analyse: Hoe woont Nunspeet in 2040?

6 mei 2024 om 06:00 Politiek

De meivakantie is voorbij. De vergaderingen van de raadscommissies kunnen weer van start. De commissie Maatschappij en Middelen is dit keer op maandag 13 mei, Ruimte en Wonen volgt op donderdag 16 mei en de commissie Algemeen Bestuur is op dinsdag 21 mei. De raadsvergadering is gebruikelijk op de laatste donderdag van mei.

Dick Baas

Kijkend naar de agenda’s van deze commissievergaderingen is het interessantste onderwerp voor de maand mei het Omgevingsprogramma Volkshuisvesting Nunspeet. Hiermee kan de raad de lijnen uitzetten voor de woningbouw tot 2040 en de woningbouwopgave vertalen naar potentiele locaties. Een Omgevingsprogramma is een instrument in de nieuwe Omgevingswet. Het Omgevingsprogramma Volkshuisvesting vervangt  de Woonvisie. Het programma bestaat uit vier onderdelen: Woningbouw en woningbouwprogramma, Integrale visie op wonen, zorg en welzijn, Leefbaarheid en Duurzaamheid.

Aantallen woningen

Tot 2040 moet gezocht worden naar woningbouwlocaties voor zo’n 1200 woningen. Voor Nunspeet moeten er bijna 1000 nieuwe woningen komen. De locaties ‘t Hul Noord en Nieuw Feithenhof zijn al in beeld. Het voorstel dat nu in de commissie wordt besproken gaat over Elspeet, Hulshorst en Vierhouten. De aantallen zijn 200 woningen voor Elspeet, 72 voor Hulshorst en 37 voor Vierhouten. Om de vraag op te lossen waar deze woningen moeten komen is de hulp van de inwoners ingeroepen. die hebben aangegeven waar deze woningen dan zouden kunnen komen. Voor Elspeet is Elspeet zuidwest als voorkeurslocatie opgegeven. Dat is in het commissievoorstel verder uitgewerkt. Voor Hulshorst liggen er al plannen voor de 2e fase aan de Weversweg. Dus de ambitie tot 2040 beperk zich tot 23 woningen. Hulshorst West is door de inwoners veelvuldig genomen als mogelijke locatie. Voor Vierhouten ligt het allemaal wat ingewikkelder door alle beperkingen. Het zullen dus inbreidingslocaties moeten worden en het transformeren van bestaande gebouwen.

Benieuwd wat de raadscommissie er allemaal van gaat vinden. Het Omgevingsprogramma Volkshuisvesting Nunspeet is op internet bij de commissiestukken voor iedereen te lezen. Het gaat er tenslotte om hoe Nunspeet er in 2040 zal uitzien.

Zwartboek

Dan is er in deze meimaand nog een brief van het Burgerinitiatief Helder Nunspeet rond het Zwartboek over alle misstanden bij de gemeente Nunspeet, die, en daar ben ik het mee eens, nog niet bewezen worden. Het is een brief die niet bijdraagt tot een oplossing. Opvallend is de zin dat de grieven zich niet richten tegen de individuele wethouders Elskamp, Stoffer en Van de Bunte. Dus alleen tegen wethouder Jaap Groothuis en blijkbaar ook de burgemeester. Maar het moet toch helder zijn dat niet de individuele wethouder het beleid bepaalt, maar het hele college. Hoe dat nu allemaal precies werkt, is een onderwerp om in een volgende analyse maar eens uitvoerig terug te komen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie