Fietsenstallingen maken het centrum aantrekkelijk om per fiets te bereiken.
Fietsenstallingen maken het centrum aantrekkelijk om per fiets te bereiken. Wijnand Kooijmans

Budget voor centrumplan 2019-2024 Nunspeet helemaal benut

9 mei 2024 om 12:00 Algemeen

Het budget voor het centrumplan 2019-2024 Nunspeet is helemaal benut. Eventuele nieuwe middelen en initiatieven kunnen, zo zegt het college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van de SGP, worden meegenomen in de nog op te stellen lokale economische agenda.

Wijnand Kooijmans

De uitvoering van het werkplan is inmiddels grotendeels uitgevoerd. Onder meer zijn de koppen van de Dorpsstraat heringericht, is er verlichting aangebracht op het marktplein en is fiets parkeren toegevoegd. In onderzoek is nog een herkenningspunt op rijksweg A28 en er wordt gewerkt aan een actualisatie van het terrassenbeleid. Ook wordt onderzocht hoe de vindbaarheid van de parkeerlocaties kan worden door een verbeterde inrichting en aanduiding parkeerroute. Door de gemeente worden ook incidentele middelen ingezet voor het centrumgebied. Het betreft de hanging baskets, de subsidie van Eibertjesdag 2024 en de tijdelijke inzet van de centrummanager. Dit laatste mede met subsidie van de provincie Gelderland. 

Aangegeven wordt dat fietsvriendelijkheid een blijvend aandachtspunt is voor de gemeente. Bij de ontwikkelingen rondom de stationsomgeving en de aanleg/routing die daar komt richting het centrum, wordt rekening gehouden met fiets- en wandelvriendelijkheid. In het centrum zijn al enkele openbare fietslaadpalen aangebracht, bijvoorbeeld bij de fietsparkeerplaatsen rondom het gemeentehuis. In overleg met de horeca is aangegeven dat zij ook graag zelf de mogelijkheid bieden om elektrische fietsen op te laden om mensen ‘gastvrij’ te ontvangen. Naast de gemeente bieden zo meerdere (horeca)ondernemers de mogelijkheid elektrische fietsen op te laden. Uit een recent gehouden enquête blijkt dat er geen verdere behoefte is aan openbare fietslaadpalen. Door de SGP is opgemerkt dat sommige parkeerplaatsen druk bezet zijn en andere vrijwel ongebruikt. Het college zegt dat dit een belangrijk aandachtspunt is. De routing voor parkeren in het centrum te verbeteren loopt gelijk op met de afronding van de werkzaamheden bij de stationsomgeving. Dat biedt de mogelijkheid de toekomstige situatie goed op elkaar aan te laten sluiten.

Ten aanzien van de leegstand wordt gesteld door het college dat deze in het centrum van Nunspeet minimaal is ten opzichte van omliggende gemeenten. Enige leegstand wordt als normaal ervaren, met name buiten het hoogseizoen. Bepaalde leegstand wordt ook als noodzakelijk gezien om nieuwe transacties tot stand te brengen en om noodzakelijke vernieuwing mogelijk te maken. Het leegstandspercentage ligt gemiddeld tussen de vier en vijf procent. Door het college wordt het niet wenselijk gevonden categorisering toe te passen in de Retail. Dit wordt gezien in de gemeente als een marktwerking van bedrijven. Supermarkten en andere bedrijven die zich in Nunspeet willen vestigen doen zelf onderzoek naar de haalbaarheid op basis van het aantal inwoners, huidig aanbod en dergelijke. De toeristenbelasting is een algemeen dekkingsmiddel. In antwoord op de vragen wordt aangegeven dat deze deels ook ten goede komt aan het verbeteren van het centrum.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie