Afbeelding

Nunspeet Huis aan Huis: Recept van de maand

7 mei 2024 om 10:07 Zakelijk Tips van de redactie

Lamsracks uit de oven met een kruidenkorst:
Ingrediënten voor 2 personen:
1 lamsrack (+/- 400 gr.) van uw slager
50 gr. roomboter
25 gr. panko (of paneermeel)
2 tenen knoflook
5 takjes verse tijm
2 takjes verse rozemarijn
2 takjes verse salie
1 eetlepel verse peterselie (fijngesneden)
1 eetlepel citroensap (van verse citroen)
Peper en zout

Wijntip


Terra d’Alter Alicante Bouschet


Bereiding



Haal de lamsrack ruim 1 uur voor de bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
Oven voorverwarmen op 180 °C
Hak de tijm, rozemarijn, saliebladeren en peterselie fijn. Tevens de knoflook fijn snijden
Meng de kruiden, citroensap en knoflook door elkaar en voeg naar smaak zout en peper toe
Bak in een koekenpan de lamsrack aan beide kanten kort aan (in roomboter)
Leg vervolgens de lamsrack in een ovenschaal en smelt 50 gr. roomboter in een pannetje
Giet de gesmolten boter bij het kruidenmengsel en roer goed door elkaar
Schep tot slot de panko (of paneermeel) er doorheen en smeer de bolle kant van de lamsrack in met het kruidenmengsel
Plaats de lamsrack in de oven (gebruik eventueel een kerntemperatuurmeter) en laat 20-30 minuten garen
De rack is het lekkerst bij een kerntemperatuur van 52 ° C

Dit vleesgerecht is heerlijk te combineren met krokant gebakken aardappeltjes met rozemarijn en knoflook. 

Meng olijfolie met rozemarijn en knoflook door de voorgekookte aardappeltjes. Voeg naar smaak zout en peper toe en bak deze in de oven 20-30 min. op 180 °C.

Serveer er een heerlijke witlofsalade bij.


Recept van maand is een initiatief van Traiteur Slagerij Anton en Marian, Slijterij Heijda en Nunspeet Huis aan Huis.


Witte asperges met beenham en ei:
Ingrediënten voor 4 personen:
1 kg witte asperges (van uw groenteboer)
6 grote eieren (L)
200 gr. beenham (van uw slager)
Snufje zout en peper
Roomboter
Bieslook (fijn gehakt)

Wijntip


The Royal Tokaji Dry Furmint


Bereiding



Asperges schillen en de “houtige” onderkant afsnijden. Breng de asperges aan de kook en laat ze 12-15 minuten zachtjes koken om te garen. Vervolgens de asperges uit de pan halen en laten uitlekken in vergiet. Bewaar een beetje kookvocht voor de saus.|
Eieren koken (naar wens, hard of wat zachter)
Voor de saus: smelt 100 gr. roomboter en voeg daar 3 grote eetlepels aspergekookvocht aan toe.
Zout en peper naar smaak toevoegen en de helft van de gehakte bieslook erbij doen. Saus 1 minuut zachtjes laten koken.
Asperges in een ovenschaal leggen. De beenham in opgerolde plakken ernaast leggen. Ei fijn snijden en over de asperges en ham verdelen. Vervolgens het sausje er over verdelen en verder af garneren met bieslook. Je kunt deze schaal nog ongeveer 10 minuten in de oven zetten op 165 graden.
Serveren met gekookte of gebakken kriel aardappelen.


Recept van maand is een initiatief van Traiteur Slagerij Anton en Marian, Slijterij Heijda en Nunspeet Huis aan Huis.


Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie